Lördag 4 februari

Ett starkare Kina  – hot eller möjlighet?

Uppror i Baluchistan – en konflikt som kan växa

FN:s fd fredsmäklare om Hamas pyrrhusseger

Jättarnas kamp. I det tysta pågår en dragkamp som vi inte sett så intensiv sedan kalla kriget. Kampen om uppdelningen av världen i intressesfärer och tillgången till naturresurser. Kampen mellan öst och väst. Nu har öst flyttat österut. Kinas snabbt växande ekonomi kräver mer och mer av bla olja. Konflikt tecknar en stormakt som till skillnad från konkurrenten USA kan rida på en hög trovärdighet i flera länder i tredje världen. Kinas expansion i Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Centralasien och den amerikanska reaktionen spåras i Konflikt. Är det en ny typ av imperialism eller något helt annat som tonar fram?

Konflikt söker svaret på frågan genom samtal med Dennis Pamlin, rådgivare i global ekonomi på Världsnaturfonden, WWF, utrikesdepartementets analyschef Ulla Gudmundson och Sikander Khan, ekonom och forskare vid stockholms universitet som agerat rådgivare åt kinesiska regeringen.

Dessutom intervjuas Sten Rylander, svensk ambassadör i Zimbabwe, på plats i Harare, Anna Brandt, chef för UD:s afrikaenhet och Ebrima Sall, chef för forskningsenheten vid CODESRIA i Senegals huvudstad Dakkar om konsekvenserna av Kinas mångdubblade affärer med afrikanska länder. Kan kampen mellan USA, Europa och Kina om afrikas olja och mineraler gynna utvecklingen. Afrika kan ha en historisk chans.

I Latinamerika är Kina på offensiven. Under den kinesiske presidenten Hu Jintaos turné genom latinamerika för drygt ett år sedan slöts 39 olika avtal med länder;                      bland annat avtal med Chile och Peru rörande koppargruvor, hamnar och järnvägar...avtal med Brasilien och Argentina om att fördjupa ”det strategiska parterskapet”...och avtal med Kuba om att stärka de vänskapliga banden.

Och president Hu Jintao utlovade 100 miljarder dollar i kinesiska  investeringar i Latinamerika under de närmasta tio åren.

Latinamerikanska ledare med stora affärsdelegationer reser allt oftare i Kina. Det är ingen slump att den nyvalde bolivianske presidenten, Evo Morales, bland det första han gjorde, reste till Kina för bara några veckor sedan och uttryckte sin beundran för nationen Kinas politik och ideologi.

Alvaro Vargas Llosa författare, inflytelserik kolumnist och skribent i ett stort antal latinamerikanska och spanska tidningar är dessutom direktör för forskningsinstitutet Centre for Global Prosperity i Oakland, Kalifornien och intervjuas tillsammans med Andres Rivarola, latinamerikaforskare på resa i Montevideo i Uruguay, om Latinamerikas orientering österut.

Därefter reportage och samtal om upproret i Baluchistan. De hårdaste slagen faller i Pakistan, men regionen inbegriper delar av Iran och Afghanistan. Är det början till en större konflikt vi ser, mitt i det som kallats Al Qaidas gömställe?

I Konlikts andra del samtalar vi om två aktuella skeenden – Hamas vinst i palestinska valet och det dagsaktuella beslutet från IAEA:s pågående styrelsemöte – att dra Iran inför FN:s säkerhetsråd. FN:s fd fredmäklare i Mellanöstern, Terje Roed Larsen, intervjuas och samtalar gör Anna Dahlberg, ledarskribent Expressen och Per T Ohlsson, kolumnist på Sydsvenska Dagbladet.

Sist presenteras en, mot bakgrund av bråket kring Jyllandspostens satir över Mohammed, mycket aktuell fackbok; L’Islam imaginaire. La construction médiatique de l’islamophobie en France 1975-2005 av Thomas Deltombe. Christian Andersson har last den och presenterar boken.

Programledare: Saam Kapadia

Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".