Lördag 11 februari

Trots eller tolerans?

Är tryckfriheten också en rätt att förolämpa och står reaktionerna verkligen i relation till förolämpningen?

I veckans Konflikt analyserar intellektuella muslimer vad de gångna veckornas dramatik kring publiceringen av Muhammed-karikatyrerna egentligen handlar om. Vilka intressen ligger bakom? Vad säger konflikten om ”oss” och ”dom”? Och hur går vi vidare?

Hör Tariq Ramadan författare och professor i islamologi i Schweiz, Mona Eltahawy, journalist verksam i Kairo och New York och Ahmed Rashid, författare och journalist från Pakistan.

Vart är Danmark på väg? Politikens chefredaktör Töger Seidenfaden om den växande intoleransen.

I studion samtalar vi med den danske författaren Carsten Jensen, Christian Catomeris, journalist med lång erfarenhet av integrationsfrågor och Cecilia Uddén, Sveriges Radios tillträdande Mellanösternkorrespondent.

Claes Andreasson skildrar de avvaktande reaktionerna i USA. Och Paloma Vangpreecha beger sig till platsen där världsfreden börjar - Fisksätra.

Göran Elgemyr berättar om veckans fackbok: Befrielsen av Bergen-Belsen, av Ben Shephard.

Journalisten Bettina Röhl kritiserar glorifieringen av tyska terrorister. Daniela Marquardt har intervjuat dottern till Ulrike Meinhof med anledning av premiären av Steven Spielbergs film om terrorattentatet vid OS i München 1972.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".