Lördag 18 februari

Om sprängkraften i nya globala gemenskaper
och oklarheter i jämställdhetsbidragen

Den muslimska identitetens globala utbredning har visat sin inneboende kraft de gångna veckorna. Rapporter om politiska, diplomatiska och folkliga protester mot danska satirteckningar och andra västländers vidarepublicering av dem har duggat tätt. Från gatorna i Europa, Afrika, Mellanöstern och ända bort till bortre Asien strömmar nyheterna om demonstrationer, upplopp och beskickningar i brand. Nu senast från Libyen där det italienska konsulatet stacks i brand och minst 10 personer dödades i protester mot italienska t-shirts med tryckta Mohammedteckningar.

I sekulariseringens Sverige har vi plötsligt blivit påminda om vilka krafter som är förknippade med en global religiös identitet. På 2000-talet är religion, av allt att döma, inte opium för folket. Den är inte något som passiviserar. Tvärtom; fundamentalism hör ofta ihop med aktivism. I dag är religion politiskt sprängstoff.

I Europa växte de nationella identiteterna fram när upplysningsprojektet försvagade kyrkans grepp över befolkningarna. Religionen blev underordnad nationen när det gällde individens tillhörighet.

Där står vi i Europa idag. Men världen har förändrats. Gränser luckras upp; av federala projekt och handel, av informationsteknik och av att det går snabbare att flytta över världen.

Kommer då de gamla nationella identiteterna att duga framöver? Är det istället mellan globala nätverk och värdegemenskaper som morgondagens konflikter kommer att utspela sig? Står vi inför allt starkare religiösa identiteters återkomst på dagordningen också i sekulariserade delar av världen?

Samtal med Susanne Olsson, religionssociolog vid Södertörns Högskola, Göran Collste etikprofessor vid Linköpings universitet och Thomas Anderberg, docent i filosofi, debattör och författare.

Dessutom intervju med Benjamin R Barber, författare till kultboken ”Jihad vs McWorld” och presentation av den alldeles nya boken ”Cosmopolitanism; ethics in a world of strangers” av Kwame Anthony Appiah, professor vid Princeton-universitet i USA.

Och sedan - Minns ni tjänstemannen på näringsdepartementets jämställdhetsenhet som misstänks för att ha lurat till sig en och en halv miljon kronor i bidrag till påhittade jämställdhetsprojekt. Den tredje mars börjar rättegången i Stockholms tingsrätt mot den misstänkte tjänstemannen.

Med projektnamn som till exempel ”Nordisk motverkan av sexualiseringen av vardagsrummet” hade han inga som helst problem att få pengar från jämställdhetsenheten, där han alltså själv jobbade.

Sen år 2000 har jämställdhetsenheten betalat ut 53 miljoner till olika jämställdhetsprojekt. Vart tar pengarna egentligen vägen? Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har tittat närmare på några av dom över 350 olika projekt som passerat förbi enhetens handläggare de senaste sex åren. Hon fann oklarheter, hemlighetsmakeri och en misstänkt jävig departementschef. Hör reportaget genom att klicka på ”Lyssna” uppe till höger på vår hemsida.

Programledare:  Nina Solomin                                Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".