Lördag 25 februari

Vreden över Väst och Den jämställde myglaren

Protesterna i den muslimska delen av världen pågår fortfarande. De sträcker sig från gatorna i Europa och USA över Afrika ända bort till bortre Asien. På många håll har de blivit våldsamma. Till en början var det danska beskickningar i tex Beirut och Damaskus som brann. Men har också amerikanska baser i Afghanistan, italienska konsulat i Libyen, kristna kyrkor i Nigeria och Kentucky Fried Chicken-restauranger i Pakistan drabbats. Och vreden söker en allt bredare västlig måltavla. De danska karikatyrerna av Mohammed var bara droppen som fick bägaren att rinna över.  Konflikt ställer frågan vad bägaren var full av och finner vrede över det som upplevs som västvärldens dubbla budskap – demokratimission med ena handen och stöd till diktatorer med den andra. Sedan länge pågår en kamp om historieskrivningen, om hur skulden för fattigdom och brist på demokrati i flera muslimska länder ska fördelas.

Intervju med Hassan Hanafi, professor i filosofi vid Kairos universitet. Hanafi tillhör dem som vill modernisera islam och han kan sägas förespråka en sorts förnuftets islam. Med sin doktorsgrad från Sorbonne i Paris så är han också mycket väl förtrogen med västvärldens filosofi och idehistoriska grund. Dessutom Ian Buruma som skrev boken ”Occidentalism, the west in its eyes of its enemies”. Idag är Ian Buruma professor i demokrati, mänskliga rättigheter och journalistik vid Bard College i New York. 

Olivier Roy, författare till boken “Globalized Islam: The search for a new ummah” forskningschef på Frankrikes nationella forskningscenter, doktor i statsvetenskap och specialist på islamiska rörelser i väst och mellanöstern, väcker frågan om det koloniala arvets betydelse för de muslimska minoriteterna i Europa.

I studion diskussion om kolonialismens långa skugga och det totalitära arvet med Carl Rudbeck, numera fristående liberal debattör och Masoud Kamali, professor i sociologi och regeringens utredare av integrationsfrågor som varit starkt engagerad i debatten. 

Och Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, presenterar en viktig bok som aldrig kom ut i Sverige - ”Unvanquished: a U.S.-U.N. saga” - den sparkade generalsekreteraren Boutros Boutros Ghalis memoarer.

Sedan…

Konflikts reporter Randi Mossige Norheim fortsätter berättelsen om regeringens bidrag för jämställdhetsprojekt. I förra veckans Konflikt handlade det om vilka projekt som får bidrag från näringsdepartementets jämställdhetsenhet. En historia där Konflikt fann alltifrån hemliga projektledare, projekt som aldrig fullföljdes och en eventuellt jävig enhetschef  som beviljade föreningar pengar där hon själv är medlem. I veckan inleddes en utredning på näringsdepartementet för att ta reda ut frågetecknen som reportaget reste.

Den här veckan har Randi Mossige Norheim har mer att berätta. För på fredag börjar rättegången mot en av de effektivare handläggarna på enheten. Han misstänks för att ha lurat till sig en och en halv miljon kronor i bidrag till påhittade jämställdhetsprojekt.  Tjänstemannen har nu åtalats för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning och riskerar mellan sex månader till sex års fängelse.

Men gjorde han också nytta? Hör den åtalade handläggaren, hans före detta departementschef Margareta Winberg, förhörsledare och åklagare berätta själva.

Programledare: Saam Kapadia                                Producent: Mikael Olsson