Lördag 11 mars

Israels inre spänningar, Hollywood och Mellanösternminnen

Israel håller val om två veckor. Vid sidan av palestinakonflikten finns ett Israel som tampas med akuta inrikespolitiska frågeställningar och problem. I den judiska nationalstaten, som ju bygger på invandring från olika hörn av världen, löper djupa sprickor mellan religiösa och sekulariserade, mellan européer och nordafrikaner, judar och araber, fattiga och rika. Israel, splittring eller samhörighet, vilket slags land är det som går till val? Det är vad Konflikt handlar om idag.

Ur innehållet:

Intervju Michal Dery, israelisk ung kvinna om valet

Intervju Yossi Klein Halevi, skribent knuten till forskningsinstitutet Shalem i Jerusalem

Reportage från kibbutzen Yad Hannah – reporter Anneli Rådestad

Och samtal med:

Roger Hercz, mångårig korrespondent för norska Dagsavisen och norsk radio.

Isabell Schierenbeck, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som snart kommer ut med en bok om israelisk inrikespolitik ”Det splittrade Israel. Politiska och sociala skiljelinjer i dagens Israel”.

Samt Eli Göndör, skribent och mellanösternvetare som bott 25 år i Israel.

Dessutom…

…i veckan fick filmen Syriana Oscar. Nu har den kontroversiella filmen haft  sverigepremiär. Reportage från Los Angeles om Hollywoods politiska sprängkraft . Reporter: Claes Andreasson

Och i Konflikts andra del…

… porträttintervju med Vanna Beckman, sveriges första korrespondent i Mellanöstern.  Om hur den svenska opinionen svängt och hur det var att debutera som ung kvinnlig nyhetsreporter under brinnande Suez-kris. Reporter Daniel Värjö.

Programledare: Nina Solomin  

Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".