1 av 2
Billiga möbler till våra trädgårdar.
2 av 2
Endast för Pondus.

Lördag 6 maj

Den globala kampen om oljan och
slitet för en dräglig tillvaro i Lettland

Våren är äntligen här. Det är högsäsong för trädgårdsfixarna och byggvaruhandlarna har fyllt sina butiker. Men vad döljer sig egentligen bakom spaljéerna, gungorna, trädäcken och staketen med hög kvalitet till låga priser.


Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har besökt det danska trävaruföretaget Pondus i Lettland. Där erbjuds arbete med usla löner, otrygga anställningsvillkor och allvarliga säkerhetsbrister. De danska företagsledarna tycker att de gör nytta men klagar över att arbetarna inte är tillräckligt effektiva.

Är detta oundvikliga konsekvenser av globaliseringen? Vi köper gärna de billiga varorna men anklagar låglöneländerna för att stjäla våra jobb. Samtal i studion med Johan Norberg, liberal skribent och debattör och Magnus Palmgren internationell ombudsman vid IF Metall, som hjälper fackföreningar i Baltikum.

Permanent oljekris

Kampen om världens energiresurser hotar att utlösa allvarliga konflikter. Den amerikanske statsvetaren Michael T. Klare befarar att de höga priserna gör oljeländerna till attraktiva byten för våldsamma maktövertaganden.

Konkurrensen om det svarta guldet står framför allt mellan de tre stora förbrukarna USA, Kina och Indien. För att säkra sina behov skapar de nya allianser som kommer att påverka maktförhållandena i världen under lång tid framöver.  

- Det vi ser är början på en utveckling som är strategiskt mycket obehaglig, säger en av våra gäster, ambassadör Ingolf Kiesow, säkerhetsanalytiker med inriktning på Asien och energiförsörjning. Men det handlar om ett dubbelbottnat förhållande eftersom länderna samtidigt är så ekonomiskt beroende av varandra.

- Vi ska inte ha några illusioner om stora oupptäckta oljefyndigheter säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet, som arbetar med att kartlägga världens oljetillgångar. Det handlar snarare om vem som lyckas kapa åt sig mest av de begränsade resurserna.

I samtalet medverkar också Vladislav Savic, utrikesreporter vid Sveriges Radios Ekoredaktion, vars bok Det tysta kriget – olja, makt, kontroll kommer ut i dagarna.

I sitt tal till nationen förklarade president George Bush att USA ska minska beroendet av olja från Mellanöstern med 75 procent till år 2025. Beskedet väckte stor förvåning och ilska bland USAs saudiska vänner, berättar Rachel Bronson vid tankesmedjan Council on Foreign Relations, som är aktuell med boken Thicker than Oil – om det intima förhållandet mellan USA och Saudiarabien.

Samtidigt som USA vill minska beroendet av Mellanöstern, markerar andra områden att de inte är lika välkomna. På den egna bakgården möts USA av allt större motvilja. Hör den venezuelanske oljekonsulten Fransisco Bustillo om Bolivias nationalisering av energitillgångarna och vad Venezuelas bolivarianska revolution innebär för oljeindustrin.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista