Lördag 13 maj Sveriges röst i världen

om Hamasbesök och svängningar i
svensk utrikespolitik och

Historielärares fläckvisa historielöshet

Hamas Sverigeresa blev en PR framgång. Svenska medier har intervjuat den milde flyktingministern som både tar kvinnor i hand och talar om fred och dialog. Många frågar sig om Hamasbesöket är ett tecken på en omsvängning av svensk utrikespolitik, även om en visering inte är något politiskt beslut så fick naturligtvis visumbeslutet politiska konsekvenser, hur formellt korrekt det än hanterats. Förutsåg inte utrikesmininstern detta? Intervju på telefon från New York med Jan Eliasson.  

Hamas visum har som bekant lett till skarp kritik mot Sverige från Israel och Frankrike, men också till viss munterhet hos andra kommentatorer. Hör Die Zeits chefredaktör, Josef Joffe, som ser det hela som ett typiskt utslag av svensk mentalitet. Mellanösternexperten Henry Siegman på Council on Foreign Relations i New York betonar i intervju vikten av att skilja mellan Hamas och Al Qaeda. Al Qaeda har riktat hård kritik mot Hamas och uppmanat organisationen att överge politiken och återuppta den väpnade kampen, men Hamas håller fast vid politiken, konstaterar han.

När Sten Andersson tog emot Yasser Arafat i Stockholm på 80-talet dömdes intitativet ut som orientalisk basarmentalitet av moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt. I iIdag förordar Carl Bildt en dialog med Hamas, i strid med den borgerliga alliansens linje i frågan. På ett tidigt stadium - efter Hamas valseger, varnade Bildt för konsekvenserna av att isolera den nyvalda palestinska ledningen. Hör honom i Konflikt. 

Hör också svensk diplomatis nestor Sverker Åström, som i en intervju med Konflikts Daniela Marquardt, uttrycker kritik mot sveriges mellanösternpolitik. Och mot initiativlösheten och bristen på kraft och tydliga linjer i utrikespolitiken som helhet. 

Kommentarer i studion av Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och flitig kommentator och analytiker både i fråga om Mellanöstern och svensk utrikespolitik. 

Dessutom ett reportage om de ”aktivistiska” 60-, 70- och 80-talen. Carl-Gustav Scott, svensk-amerikansk forskare vid Henlein universitetet i Minneapolis, USA, talar om en tid då det lilla alliansfria landet med hög röst som stod på de fattigas sida och gjorde utspel som sved – men vad betydde det egentligen? Konflikts Mikael Olsson rekapitulerar.

Makten och Idealisterna

Den amerikanske författaren Paul Berman fortsätter att utforska ett av sina favoritämnen; 68-generationens förvandling och vägar till makten. För tio år sedan skrev han en bok som beskrev kommunismens fall 1989 som en oväntad uppfyllelse av 1968 års studentuppror. Nu återkommer han med boken Power and the Idealists - där han utforskar 68-generationens ståndpunkter i världen efter 11 september. Ulf Öfverberg, liberal debattör, just nu på TCO, presenterar boken i samtal med Ulf Bjereld och Cecilia Uddén.

Historielärares histiorielöshet

Lärare vittar om  problem med att få barn med invandrarbakgrund att delta i musikundervisning, gymnastik och simning - hur de än lirkar. Bedömare anser att det beror kommunikationssvårigheter pga okunskap. Lärarna är främmande för tex melllanösterns historia och kultur. Inget av detta på lärarhögskolan. Hör

Jörgen Frostlund, lärare i Ulricehamn, berätta.

Kenneth Nordgren, forskare på Universitetet i Karlstad, skriver på en avhandling om problemet.

Och som vanligt ryms den stora världen i det lilla radiohuset. Konflikt talade med Ziad Semed, som arbetar där. Han är född i Kirkuk i Irak, men gick för några år sedan ut den svenska skolan.

Programledare: Cecilia Uddén                                Producent: Mikael Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".