Constantine 2006. Foto: N. Bouchelouk

Lördag 27 maj Algeriets väg ut ur helvetet - försoning eller förträngning

Konflikt besöker en av de glömda konflikterna. På 90-talet plågades Algeriet av brutala övergrepp från militanta islamister och landets säkerhetsstyrkor. Uppemot 200.000 människor dödades och flera tusen är fortfarande försvunna.

Reportern Nedjma Boucheloukh har besökt Algeriet och skildrar stämningen i sitt tidigare hemland där presidenten har påkallat försoning genom att lägga locket på. Att undersöka eller ifrågasätta vad som hände är förbjudet.

Journalisten Noureddine Nesrouche vid Al-Watan, en av de största franskspråkiga tidningarna i Algeriet, om hur yttrandefriheten blir allt mer inskränkt. 

Cheriet Boutheina, professor i sociologi vid universitetet i Alger och tidigare familjeminister, berättar om de stora klyftorna som en orsak till inbördeskriget och risken för nya konflikter så länge de består.  

Yahia Zoubir, specialist på internationella relationer om Algeriets hatkärlek till tidigare kolonialherren Frankrike och flörtandet med USA.

Samtal med Algeriet-kännaren Inga Brandell om de många problemen och de många möjligheterna i Algeriet.

Om kvinnor i Algeriet handlar Maissa Beys bok De utsatta som snart kommer ut på svenska. Marianne Laantza berättar om boken och situationen för kvinnor i Nordafrika.

TV-kanalen Al-Jazeera har rört om rejält bland auktoritära regimer i arabvärlden. Frilansjournalisten Ingmarie Froman intervjuar statsvetaren Olfa Lamloum som skrivit boken Al-Jazira - en arabisk TV-kanal som skakat om medievärlden.

Efter två års arbete är det dags för Blix-kommissionen att presentera sin slutrapport om massförstörelsevapen för FN. Kommissionens generalsekreterare Henrik Salander berättar varför världens regeringar kommer att lyssna.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Musik i Nedjma Bouchelouks reportage:
Enrico Macias: Constantine
Lotfi Double Kanon: Sous France
Bâaziz: L’algerie mon amour

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".