Lördag 17 juni

Talibaner på frammarsch

Bakslag för upproret i Irak 

Uigurer som blivit hängande i Albanien

Det är värre i Afghanistan nu än när USA invaderade för fem år sedan. Den pakistanske journalisten och Afghanistanexperten Ahmed Rashid tecknar en oroande bild av läget.

Hör Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Bengt Kristiansson, som just återvänt från Afghanistan, om hur den växande oron försvårar det nödvändiga humanitära arbetet. Jan Dunmurray vid Försvarshögkvarteret om utmaningarna för den internationella fredsstyrkan ISAF.  

Det finns nytt hopp om utvecklingen i Irak. Det hävdar Faleh Abdul Jabbar, chef för Iraqi Institute for Strategic Studies. Man kan redan märka att det sekteriska våldet har minskat sedan al Qaidaledaren Abu Musab al Zarqawi dödades för en dryg vecka sedan. I studion analyserar Stefan Ring från Försvarshögskolan utvecklingen i Irak.

Efter terrorattackerna den 11 september har skräcken för nya attentat spridit sig i det amerikanska samhället. Och politiker och affärsmän underblåser gärna människors oro för egen vinning. Frilansreportern Katarina Andersson rapporterar om fenomenet Culture of Fear från New York. 

Konflikt återvänder till de fem uiguriska män som har deporterats till Albanien efter att ha hållits oskyldigt fängslade på Guantanamo i fyra år.
Sedan början av maj är de instängda på en förläggning i Tirana utan att kunna kommunicera med sin omgivning. De vill till Sverige där Adel Abdul Al-Hakim har en syster. Men varken Sverige eller något annat EU-land vill ta emot dem.
Kina begär dem utlämnade men där riskerar de att fängslas.

Hör ett längre samtal med biträdande utrikesminister Carin Jämtin om varför Sverige kritiserar Guantanamo men ändå inte vill hjälpa dem som drabbats av USA:s rättsvidriga behandling.

Carin Jämtin talar också om den desperata situationen för palestinierna. Ockupation, sanktioner och nu också inbördes strider mellan palestinier förvärrar läget för var dag. Parlamentsledamoten och läkaren Mustafa Barghouti vittnar om hur det upptrappade våldet mellan palestinier och från israelisk sida saboterar möjligheterna till en demokratisk och fredlig utveckling. Han får medhåll av den unge nyhetschefen  Saleem al Habash på Youth Times i östra Jerusalem som ser hur allt mer handlar om ren överlevnad istället för utveckling. Palestinierna tvingas nu förlita sig på omvärldens allmosor istället för att kunna försörja sig själva.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".