Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.

SOMMARUPPLAGA: Konflikt reportage torsdagar kl 14.30

Publicerat tisdag 20 juni 2006 kl 10.45

Under åtta sommarveckor byter Konflikt sändningstid
och utkommer i kortare format på torsdagar kl 14.30.

Vi återutsänder några av vår prisbelönta reporter Randi Mossige-Norheims reportage från året som gått och berättar vad som hänt sedan första sändningen.

Innehållet i varje program framgår nedan. Som vanligt
kan programmen avlyssnas direkt på webben veckan
efter sändning och/eller tankas ned som ljudfiler.

Torsdag 22 juni - Billig utländsk arbetskraft till salu
Randi Mossige-Norheim följde hösten 2005 en av de oseriösa företagare som hyr ut arbetare till byggen, skogs- och lantbruksarbeten mm. Hör berättelserna om entreprenören Reinhold, vars affärsidé rymmer extremt låga löner eller inga löner alls.

Torsdag 29 juni  - Den gränslösa idrotten
Randi Mossige-Norheim skildrade hösten 2005 i två reportage idrottssverige. Hör berättelserna om varför Assyriska för evigt dömts till ”invandrarlag” i Allsvenskan och utländska elitidrottares ”gräddfil” till svenskt medborgarskap.

Torsdag 6 juli - Nedbränt nazistnäste
Randi Mossige-Norheim besökte en liten ort utanför Vara där nazister inredde ett högkvarter. Grannar trakasserades och funderade på att flytta. Nu, ett och ett halvt år senare, är nazisternas lokaler nedbrända. Men ingen har dömts för den anlagda branden.

Torsdag 13 juli - Motellflyktingarna
Randi Mossige-Norheim återbesöker människor hon träffade på det som en gång var Sveriges första motell, Gyllene Ratten. Men när hon var där, för 9 månader sedan, var det inte bilister som hade tillfälligt härbärge där utan flyktingar. Nu har stora delar av det klassiska motellet rivits, men hur har det gått för flyktingarna?

Torsdag 20 juli - Förortsbordellen 
För ett drygt halvår sedan besökte Randi Mossige-Norheim en trappuppgång i stockholmsförorten Alby. Med hjälp av grannar, dagboksanteckningar och inspelade telefonavlyssningar ger hon inblickar i vardagen vid en högtrafikerad bordell. Och träffar en av de ryska flickor som drömde om stora pengar.

Torsdag 27 juli - Jämställdhetsbedrägeriet 
Randi Mossige-Norheim berättar historien om de drygt 50 miljoner i skattepengar som betalats till jämställdhetsprojekt. Hon fann oklarheter, hemlighetsmakeri, en misstänkt jävig departementschef och talade med en av de effektivare handläggarna som nu också dömts av hovrätten till fängelse för att ha lurat till sig över en miljon kronor i bidrag till påhittade jämställdhetsprojekt. 

Torsdag  3 augusti - Gästarbetarnas barn            Omkring 100 000 letter har lämnat Lettland för att arbeta långa perioder utomlands. Med enkla jobb där de tjänar bättre än hemma. Men barnen blir ofta kvar. Randi Mossige-Norheim träffade barnen som lever långa perioder utan sina föräldrar.

Torsdag 10 augusti - Friade, fängslade och fast igen
Randi Mossige-Norheim berättar historien om uigurerna som suttit fyra år på Guantanamo, trots att de friades nästan omedelbart från misstankar. Nu är de strandsatta av USA i Albanien och vågar inte gå utanför flyktingförläggningen. Hör om bondeoffren i maktspelet mellan EU odh USA.

LÖRDAG 19 AUGUSTI är Konflikt tillbaka på ordinarie sändningstid kl 9.03, direkt efter 9-nyheterna i P1.

Trevlig sommar önskar

Mikael Olsson, Daniela Marquardt, Saam Kapadia och Randi Mossige Norheim

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".