Lördag 19 augusti LIBANONKRIG OCH LUTHERANER

om israelisk eftertanke och

om frikyrklig expansion i Brasilien

Konflikt hälsar lyssnarna välkomna tillbaka efter sommaruppehållet!

Vi ägnar större delen av premiärprogrammet åt reaktionerna i Israel efter kriget mot Hizbollah. Debattens vågor går höga och politiker och militärer ställs nu till svars för kriget som många ser som ett stort fiasko.

Vi har talat med Yossi Beilin, ledare för oppositionspartiet Meretz och en ledande röst inom fredsrörelsen, den politiske kommentatorn Ari Shavit vid tidningen Haaretz och fredsaktivisten Uri Avnery.

I studion samtalar Magnus Norell, som doktorerat på israelisk inrikespolitik och statsvetaren Isabell Schierenbeck, aktuell med en ny bok om det israeliska samhället, ”Det splittrade Israel? - Politiska och sociala skiljelinjer”.

Hör också författaren Amos Oz, som själv hade varit beredd att strida i Libanon men kritiserade regeringen för att den gick för långt.

Dramatikern Marianne Goldman reflekterar över hur det har varit att vara judinna i Sverige den gångna sommaren. 

Religiösa rörelser med socialt engagemang växer sig allt starkare i världen. I Brasilien håller den katolska kyrkan på att förlora sin ledande ställning. Istället söker sig allt fler till Pingstkyrkan för stöd. Kajsa Norell skildrar den snabbt växande pingströrelsen som grundades av två svenskar i Belém för snart 100 år sedan.  

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".