(Foto: Anette Nantell / Scanpix)

Hög standard?

Vi konsumerar som aldrig förr och vår materiella standard ökar hela tiden, men ändå ökar inte vår tillfredsställelse i motsvarande grad. Har vi kanske nått gränsen för vår materiella standard? Dessutom uppmärksammar vi att universiteten – liksom Vetenskapsradion Forum! – nu börjar sända poddradio, och så diskuterar vi varför Charlie Chaplins film Monsieur Verdoux blev en sådan dunderflopp.

Under 1900-talet har vår materiella standard fördubblats för varje generation, men har vår tillfredsställelse eller lycka ökat i motsvarande grad? Nej, säger Mats Alvesson, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet. I sin nya bok ”Tomhetens triumf” (Atlas förlag) skriver han bland annat om hur relativ lycka genom konsumtion är – över en viss nivå blir vi bara lyckliga på någon annans bekostnad, när vi har fått högre lön eller köpt finare saker än grannen – varpå grannens tillfredsställelse ju minskar…

Nu finns Vetenskapsradion Forum också som poddradio, vilket innebär att du kan få det senaste programmet som en mp3-fil direkt till din dator. Det här sättet att prenumerera på ljudfiler sprider sig nu också till universitetsvärlden – Göteborgs universitet var tidigt ute och nu har också Högskolan i Kalmar börjat lägga ut populärvetenskapliga föreläsningar som mp3-filer på sin hemsida. Vi pratar med Diana Bauman, projektledare vid avdelningen för omvärldskommunikation på Högskolan i Kalmar.

I vår serie om världens största fiaskon, med Gunnar Wall, författare till boken ”Världens största fiaskon” (Semic), handlar det om Charlie Chaplins stora filmfiasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista