Skådespelarna Kyle MacLachlan och Michael Ontkean från TV-serien Twin Peaks. (Foto: Scanpix)

Bland deckare och företagare

I veckans program tittar vi närmare på två gamla kära kriminalserier, Twin Peaks och Spanarna på Hill Street, och så frågar vi oss hur de svenska egenföretagarna egentligen mår.

Nyligen hölls ett tredagars seminarium vid Filmvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet som handlade om kriminalserier på TV. Mellan visningar av deckare som ”Mannen på taket” och ”Mordkommissionen” diskuterades TV-deckarna ur en mängd olika perspektiv. Bland annat pratade filmvetaren Anne Bachmann om 90-talets stora TV-succé, Twin Peaks. Ett annat ämne som avhandlades under seminariet om TV-deckare var musiken i serierna. Filmvetaren Christopher Natzén hade lyssnat in sig på 80-talets stora polisserie, Spanarna på Hill Street.

Dessutom frågar vi oss hur de svenska egenföretagarna mår. Allt fler företag vill ju av olika anledningar minska sin fasta personal och i stället anlita dem som konsulter eller ”F-skattare”. Nationalekonomen Pernilla Andersson, verksam vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, har i en färsk avhandling studerat hur egenföretagarna mår och upplever sin situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".