(Foto: Hasse Fridén / Scanpix)

Flickböcker och pojkböcker

Nu omvärderas de älskade flickböckerna, och pojkböckernas bortglömde omslagspojke tillägnas en ny bok.

Flickböckerna älskades av många men har under de senaste årtiondena dragits med ett sällsynt dåligt rykte. Från att ha varit en stor och omåttligt populär genre blev flickböckerna på sextiotalet politiskt inkorrekta. Men den bild vi har av dem idag, att de mest bara var dåligt skrivna kärleksromaner, den bilden stämmer inte. Det säger nydisputerade litteraturvetaren Birgitta Theander, som under arbetet med sin doktorsavhandling läst över ettusen flickböcker, utgivna i Sverige mellan 1945 och 1965.

När bokmarknaden exploderade i början av 1900-talet, och en flod av billiga pojk- och flickböcker vällde fram, då blev bokomslagen allt viktigare för att locka köpare. Men vilka var det då som tecknade dessa ofta mycket vackra pojkboksomslag? En av de allra flitigaste – och skickligaste – var David Ljungdahl, som Nils Forsgren skriver om i sin nya bok ”Omslagspojken. Med David Ljungdahl & Co i äventyrens värld”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".