Mamma är lik sin mamma

P1 måndag 12 februari kl. 13.20, repris tisdag 13 februari kl. 19.03 och lördag 17 februari kl. 06.15.

Vem är egentligen den lilla bebisen lik, är det mamma eller pappa? Frågan är föremål för ständiga diskussioner. Men riktigt små bebisar liknar faktiskt oftast sin mamma. Det hävdar i alla fall en grupp franska forskare vid universitetet i Montpellier. Däremot säger de att det är helt klart att det finns psykologiska orsaker till varför man ofta söker likheter till pappan i det nyfödda barnets ansikte. Anna Trenning-Himmelsbach rapporterar från Frankrike om de nya forskningsrönen.

När vi pratar om brottslighet gäller det oftast stölder och inbrott, men det är inte så ofta vi ställer oss frågan vad som händer med stöldgodset efteråt. Om det inte fanns en hälerimarknad skulle ju mängder av tjuvar gå arbetslösa. Med tanke på att varje hälare försörjer ett stort antal tjuvar så kan det alltså vara en god idé att försöka få hälarna bakom lås och bom. I ett nytt forskningsprojekt som pågår i samarbete mellan Stockholms universitet, Arbetslivsinstitutet och Brottsförebyggande rådet studeras just häleriet, och vi hör Bill Sund, arbetsmarknadsforskare vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".