När atomen skulle rädda världen

P1 måndag 19 februari kl 13.20, repris 20 februari kl 19.03 och lördag 24 februari kl 06.15

I dessa tider av skandaler på Forsmark kan det ju vara värt att påminna om att människor förr kunde ta sig en kopp radiumvatten för att bota krämpor som astma och förstoppning. Då och då väcks ju våra förhoppningar att en ny medicin ska kurera sjukdomar, eller att en ny uppfinning radikalt ska förbättra våra liv. På femtiotalet, med Andra Världskriget i färskt minne, framhölls ”atomen” som något som skulle kunna rädda världen. De båda atombomberna över Hiroshima och Nagasaki hade enligt förespråkarna satt punkt för kriget. Men atomen skulle också kunna användas för fredliga syften, till elektricitet, inom jordbruk, medicin och forskning.

Att samla är ju en sedan länge vanlig hobby bland både barn och vuxna, men vad är det egentligen som får människor att till exempel samla på sig 2500 tablettaskar, eller 750 citruspressar? På Nordiska Museet i Stockholm öppnade nyligen en utställning om storsamlare. Där visas delar av 63 privatsamlingar från hela Sverige, till exempel ambulansmodeller, gamla fiskedrag, musfällor och luktsuddgummin. Vi besöker utställningen och vi får också träffa mannen som har över 13 000 tändsticksaskar i källaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista