"Låt psykiatrikerna granska politiken!"

P1 måndag 26/2 kl 13.20, repris tisdag 27/2 kl 19.03 och lördag 3/3 kl 06.15

Inför psykiatriska konsekvensanalyser inför alla politiska beslut, på samma sätt som det redan görs miljökonsekvensbeskrivningar. Det kräver Wolfgang Rutz, professor i socialpsykiatri och chef för Enheten för Hälsofrämjande psykiatri i Uppsala. Han ser nämligen tydliga varningstecken i samhället på att den psykiska ohälsan ökar, bland annat i den ökade självmordsbenägenheten bland unga, något som han förklarar med bland annat arbetslösheten.

När idéerna om det svenska folkhemmet skulle förverkligas så blev bostadsbyggandet och moderna bostäder en central fråga. Mindre känt är att också barnklädernas kvalitet diskuterades livligt, något som delvis låg till grund för det svenska barnbidraget. Det säger Viveka Berggren Torell, etnolog vid Göteborgs universitet som nyligen disputerade på en avhandling om barnkläder i folkhemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista