Nya, folkliga högtider, politisk satir och 4d-film

Måndag 5/3 kl 13.20, repris 6/3 kl 19.03, 10/3 kl 06.15

På lördag kväll är det ju dags för final i Melodifestivalen, och den här gången följs evenemanget också av forskare. Nordiska Museet och ett antal länsmuseer runt om i landet undersöker nämligen Melodifestivalen i ett nytt forskningsprojekt om nya, folkliga högtider. Det är tre olika sådana högtider som studeras - Nobelfesten, Vasaloppet och Melodifestivalen - gemensamt för dem är att de alla bygger på TV-sändningarna av evenemangen. Det berättar Ulf Hamilton, forskare vid Nordiska Museet.

Allt oftare hör vi att politiker och väljare skulle gå i otakt, och att detta skulle bäddat för en råare politisk debatt och en allt grövre politisk satir. Det är inte längre den folkligt förankrade och trots allt respekterade folkhemspampen som står i centrum för våra skrattsalvor, utan en ny sorts politiker - mer cynisk, egennyttig och omoralisk. Martin Åberg, till vardags historiker vid Karlstad Universitet, har försökt ringa in hur dagens politiska satir fungerar som samhällsspegel, bland annat genom att titta närmare på TV-programmet Parlamentet.

För några veckor sedan invigdes en ny sorts biograf på Tekniska museet i Stockholm. Tidigare har vi ju sett experiment med både 3d-film och luktfilm, men på Tekniska museet har man gått ett steg längre - här visas filmerna i 4d. Vår krönikör, filmforskaren Anne Bachmann, har varit där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista