Svenska tabun

P1 måndag 16 april kl 13.20, repris tisdag 17 april kl 19.03 och lördag 21 april kl 06.15 

Vi säger ofta att vi lever i en individualistisk tid, men den danske filosofen Anders Fogh Jensen hävdar att vi snarare lever i de många projektens tid. Enligt honom är projektsamhället ett föränderligt samhälle utan tydliga hierarkier, som gynnar den initiativrika sällskapsmänniskan men gör livet surt för den pliktuppfyllande strebern. Frilansreportern Malin Bring har träffat Anders Fogh Jensen.

Att äta upp sin döda hund, att förespråka barnarbete eller att läsa porrtidningar på bussen är exempel på saker som är tabu i Sverige idag. Den som bryter mot sådana tabun riskerar att bli utfrusen, något som ofta upplevs som värre än döden. Det säger etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg som är aktuell med den nya boken ”Svenska tabun”.

Kylie Minogue slog i slutet av 80-talet igenom som popsångerska, och har till dags dato sålt över 120 miljoner skivor. Kylie Minogue har också blivit känd för sina spektakulära scenkläder, och hon är Hennes & Mauritz baddräktsmodell sommaren 2007. I London pågår just nu utställningen ”Kylie - The Exhibition” och vår krönikör, filmforskaren Anne Bachmann, har varit där.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista