Ondskans psykologi

P1 måndag 4 juni kl 13.20, tisdag 5 juni kl 19.03 och lördag 9 juni kl 06.15

Den florentinske författaren och filosofen Niccolò Machiavelli ansåg att människan är självisk, aggressiv, girig och maktlysten - men i behov av trygghet och säkerhet. Och medan filosofen Jean-Jacques Rousseau 1750 hävdade att människan av naturen är god och att det är samhällets institutioner som fördärvar henne, så är dagens forskare ganska eniga om att mänsklig ondska är en kombination av gener och uppväxt. Att verkligen definiera begreppet ”ondska” är inte heller helt enkelt. Det som för en människa är medveten illvilja, kan för en annan var en berättigad - och till och med heroisk - handling. Claes Andreasson utforskar ondskans psykologi i detta reportage från Los Angeles.

Musikinstrument har inte bara förmågan att skänka välljud, de kan också berätta en mängd saker om mode, teknikutveckling och vardagsliv. Det är utgångspunkten för en ny bok om instrumentforskning, ”Musikinstrument berättar”. Vi hör en av bokens redaktörer, Stefan Bohman, chef för Musikmuseet i Stockholm.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".