Filmstaden New York

P1 måndag 20 augusti kl 13.20, repris tisdag 21 augusti kl 19.03 och söndag 26 augusti kl 18.25

Woody Allens film Annie Hall, Taxi Driver med Robert de Niro och TV-serien Seinfeld, alla har de det gemensamt att de utspelar sig i New York. Men hur kommer det sig att just Femte avenyn, Brooklynbron och Manhattans skyline blivit filmkulisserna framför andra? En som funderat på det är filmvetaren Deborah Jermyn vid Roehampton University i London. Hon har framför allt studerat varför romantiska komedier, så kallade Rom-Coms, så ofta utspelar sig i just New York.

Dataspel som spelas över Internet, så kallade onlinespel, har blivit omåttligt populära, och ett av de största är World of Warcraft. Över nio miljoner spelare runt om i världen träffas och spelar inne i den fiktiva världen, och nu har också forskarna börjat bedriva forskning inne i dataspelens virtuella miljöer. Under en konferens i Göteborg i början av sommaren diskuterades frågor som hur spelarna skapar sig en identitet inne i datorspelen, vilka olika typer av kompetenser de utvecklar och hur spelandet påverkar vardagslivet. Vi träffade tre av deltagarna, Charlotte Hagström, Jessica Enevold och Toril Mortensen.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".