Filmaffisch till Bollywoodfilmen Ratnadeep från 1979

Svenska journalister och indiska filmstjärnor

P1 måndag 1 oktober kl 13.20, tisdag 2 oktober kl 19.03 och söndag 7 oktober kl 18.25

De svenska journalisterna kan beskrivas som nöjeslystna miljöpartister, i alla fall om man hårdrar resultaten i den nya boken ”Den svenska journalistkåren”. Det är forskare vid Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet som beskriver vilka de svenska journalisterna är och hur de ser på sitt yrke. Redaktör för boken är professor Kent Asp, och han säger att det är viktigt att studera journalisterna eftersom de genom sitt arbete spelar en central roll i vårt samhälle. Vi hör också Maria Edström, en av de forskare som deltagit i undersökningen.

Dessutom pratar vi om Indiens levande gudar. Så beskrivs nämligen de indiska filmstjärnorna i en ny utställning på Östasiatiska museet i Stockholm. Den handlar om det som kallas Bollywood, den indiska filmindustrins motsvarighet till det amerikanska Hollywood, och Onita Wass guidar oss runt på utställningen.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista