Collegefilmer, cykelolyckor och folkminnen

P1 tisdag 24 juni kl 19.03 och lördag 28 juni kl 23.35.
Repris från 27 augusti 2007.

På 1980-talet blev de amerikanska collegefilmerna populära, ett slags romantiska komedier för tonåringar. Sedan dess har åttiotalets tonåringar blivit vuxna, kanske skaffat familj och gjort karriär, men fortfarande tittar de på collegefilmer. Det berättar filmvetaren Stacey Abbott vid Roehampton University i London.

I förra veckan kunde vi läsa att cykelolyckorna nu ökar dramatiskt - under årets första sju månader dödades nästan dubbelt så många cyklister i trafiken som förra året. Nu visar en uppsats vid Göteborgs universitet att satsningar på cykelsäkerhet kan ha motsatt effekt, och vi hör en av uppsatsförfattarna, Liv Markström vid Kulturgeografiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg.

Radioserien Folkminnen sändes här i P1 mellan 1990 och 2004 under ledning av folklivsforskarna Christina Mattson och Bengt af Klintberg. I den nya boken Folkminnen har Bengt af Klintberg samlat de intressantaste breven och satt in dem i deras folklorisktiska sammanhang, och vi hör honom berätta om radioprogrammen och den nya boken.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista