Propaganda!

P1 tisdag 8 juli kl 19.03.
Repris från 24 september 2007.

Sovjetunionen har blivit sinnebilden för en totalitär stat med en propagandaapparat som genomsyrar hela samhällskroppen. George Orwell hade till exempel Sovjetunionen som förebild när han skrev sin roman ”1984”, som handlade om en totalitär stat med ett propagandistiskt nyspråk där ”krig” plötsligt betydde ”fred”. I våras disputerade Ludmila Pöppel vid Slaviska institutionen vid Stockholms universitet på en avhandling om hur den sovjetiska politiken har påverkat det ryska språket. Hon säger att över 70 års kommunistiskt styre har satt djupa spår både i ryskan och i andra språk.

Vi tittar också närmare på två nya dvd-boxar med hittills outgiven sovjetisk, animerad propaganda; ”Soviet Propaganda - American Imperialists and Fascist Barbarians” och ”Soviet Propaganda - Capitalist Sharks and Communism’s Future”. Vi bläddrar också i den nya fotoboken ”Propaganda” av Torsten Nyström och Mark Holborn (Bokförlaget Max Ström)

Dessutom diskuterar vi nya, okonventionella varumärken. Traditionellt har ju varumärken utgjorts av ord och figurer, men nu börjar det dyka upp en ny sorts varumärken. De kan bestå av speciella ljud, former, färger eller dofter. Men hur varumärkesskyddar man en färg? Frågan går till Erika Lunell, som forskar och undervisar i immaterialrätt vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista