Litterär turism i Wallanders fotspår

P1 tisdag 29 juli kl 19.03 och lördag 2 augusti kl 23.35.
Repris från 28 januari 2008.

Camilla Läckbergs Fjällbacka, Astrid Lindgrens Vimmerby och Henning Mankells Ystad är exempel på orter som drar nytta av olika författarskap. Hit kommer turisterna för att besöka platserna i sina favoritböcker.

I Ystad kan man följa med på en rundtur i Kurt Wallanders fotspår, man kan lösa egna kriminalfall och man kan bo på Wallanderhotell. Nyligen avslöjades det att den brittiske filmstjärnan Kenneth Branagh ska spela Kurt Wallander i en ny BBC-produktion, vilket kommer att öka på de redan idag stora turistströmmarna. Dagens Vetenskapsradion Forum handlar om litterär turism, och medverkar gör etnologen Carina Sjöholm och marknadsstrategen Itta Johnson.

I serien om kulturhistoriska träd har turen kommit till en mycket speciell svartpoppel i Stockholm, som gödslades av det norska gardet och som idag skyddas i stadsplanen...

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista