Hur livet bör levas

P1 tisdag 5 augusti kl 19.03 och lördag 9 augusti kl 23.35.
Repris från 29 oktober 2007.

Vi har väl alla sett bilden av livstrappan, den klassiska illustrationen av hur ett normalt liv bör se ut. De första 50 åren står för utveckling och framgång, men sedan vänder trappan ner mot den oundvikliga döden. I livstrappan finns inget sådant som en 110-åring eller en pigg 80-åring, ochdärför låser den fast våra idéer och föreställningar om hur ett livsförlopp bör se ut. Det säger Janicke Andersson som forskat om hur vi ser på livet och åldrandet, och hon berättar också om andra mer konstruktiva sätt att se på livet.

Att barn kan behöva en snuttefilt eller en nalle när mamma och pappa är borta, så kallade övergångsobjekt, det har vi väl alla hört talas om, men nu säger etnologen Margrit Wettstein vid Uppsala universitet att övergångsobjekt behöver vi alla hela livet. Hon forskar om hur vissa föremål plötsligt kan laddas med betydelse och få människor att till exempel gå vidare efter svåra och uppslitande händelser som Förintelsen eller terrorattacken mot World Trade Center.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista