Svenska idrottshjältar

P1 tisdag 12 augusti kl 19.03 och lördag 16 augusti kl 23.35.
Repris från 7 april 2008.

Gunder Hägg, Ingemar Johansson, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Ulrika Knape, Ludmila Enkvist, Susanna Kallur, Carolina Klüft - ända sedan den svenska idrottens internationella genombrott vid OS i Aten 1906 så har de svenska idrottsstjärnorna blivit nationella hjältar. Deras framgångar på idrottsarenorna har i medierna framställts som framgångar för det svenska folket och för Sverige som nation.

Idrottshjältarna har till stor del skapats av medierna och samhällets skiftande ideal har påverkat hur de här hjältebilderna har sett ut. Vi hör John Hellström som forskar om bilderna av de svenska idrottshjältarna.

Dessutom startar en ny serie med etnologen Gillis Herlitz, som under några veckor framöver kommer att berätta om olika kulturkrockar. I det första avsnittet handlar det om de kulturkrockar som kan uppstå mellan olika etniska grupper.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista