1 av 2
Medeltida bebyggelse inger positiva känslor. Foto: Scanpix.
2 av 2
Göta kanal: Bergsslussar utanför Linköping.

Fint och fult i stan

Veckans program är en repris från 12 oktober 2009.

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om varför vissa städer och stadsdelar upplevs som trygga och trivsamma medan andra känns fula och farliga. Genom en ny metod att mäta hur människor upplever olika miljöer har arkitekten Lena Steffner kunnat se att de allra flesta av oss reagerar på samma sätt inför olika platser. Medeltida bebyggelse, stenstaden i rutnätskvarter och trädgårdsstadsmiljöer är exempel på stadsmiljöer som ger flest positiva känslor, medan miljonprogrammens förorter upplevs som mest negativt. Den nya metoden gör det lättare att planera områden och stadsdelar som alla kan uppskatta, och Lena Steffner säger att om den skulle användas fullt ut skulle vi sluta bygga städer som vi gör idag.

Dessutom handlar det om arkitekten Fredrik Blom, en av de mest produktiva och inflytelserika arkitekterna i Karl Johantidens Sverige. Trots att han ritade allt från kyrkor och slott till broar och kajer, och trots att han var involverad i de flesta större projekt som anläggandet av Göta kanal och uppbyggnaden av den optiska telegrafen, så är han idag märkligt bortglömd. Nu kommer dock den första större boken om honom, ”Fredrik Blom, Karl Johans arkitekt” av Thomas Roth.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".