Barns humor och Rembrandts betydelse

I veckans program uppmärksammar vi ett nytt forskningsprojekt som ska dokumentera vår tids humor, och så inleder vi en ny serie om några av historiens viktigaste konstverk.

”Berätta din roligaste historia! Och bli odödlig!” Den uppmaningen har vi kunnat läsa på mjölkpaketen en tid nu. Det handlar om ett projekt där barn ska skicka in sina roligaste historier, historier som sedan ska analyseras och sparas på Nordiska museet, till gagn för framtida forskning. Projektet drogs igång av Grönköpings Veckoblad, och den som ska genrebestämma och analyserna de roliga historierna är folklivsforskaren Ulf Palmenfelt, professor i etnologi vid Högskolan på Gotland. Han berättar om vad humorn kan säga oss om den tid vi lever i. Den som vill läsa mer om projektet, eller kanske bidra med en egen rolig historia, kan göra det på www.rolighistoria.se.Dessutom inleder vi en ny serie i Vetenskapsradion Forum. Under fem veckor ska vi få stifta bekantskap med de fem viktigaste konstverken på Nationalmuseum i Stockholm, och för urvalet står Marika Bogren, museipedagog vid Nationalmuseum. Först ut är Rembrandts ”Batavernas trohetsed”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista