Att höra färger och se ljud

P1 onsdag 18 februari kl 13.20, repris 19.03 och fredag 20 februar kl 01.25

Veckans program handlar bland annat om synestesi - om förmågan att till exempel höra färger och se ljud - och om hur blinda använder sitt kroppsspråk.

För vissa människor låter ljudet av en gitarr grönt, bokstaven ”r” doftar citron, och smaken av choklad känns som ett rutnät på huden. Det kallas för synestesi och betyder att olika sinnesupplevelser blandar sig med varandra, och minst 1 av 2 000 personer upplever världen på det här sättet. Vi hör psykologen Monica Vester, författare till den nyutkomna boken ”En värld av nyanser. Om synestesi” (Studentlitteratur).

Dessutom handlar det om blinda människors kroppsspråk - hur visar en blind person att hon till exempel vill tala, och vad händer när två blinda talar med varandra? Det är några av de frågor som beteendevetaren Anna-Karin Magnusson vid Stockholms universitet undersöker i sin färska avhandling.

I konstserien från Nationalmuseum har turen kommit till ”Amor och Psyche” av Johan Tobias Sergel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".