Sex och religion

P1 onsdag 17 mars kl 13.20, repris kl 19.03 och fredag 19 mars kl 01.25.

Sex före äktenskapet, homosexualitet och kondomer – veckans program handlar om något som ofta visat sig ha en sällsynt sprängkraft, nämligen kombinationen sex och religion.

I Frankrike debatteras just nu så kallade oskuldsintyg. Vi får möta Souad, en tjugoårig muslimsk kvinna som av sina föräldrar tvingades att skaffa ett oskuldsintyg. Souad skulle helst vilja ha ett lagstadgat förbud mot oskuldsintyg, och franska Läkarsällskapet uppmanar sedan i vintras landets läkare att upphöra att skriva ut intygen - under förra året uppskattades de till omkring 70 000.

Men hur ser det ut här hemma, hur ofta skrivs det ut oskuldsintyg på svenska sjukhus? Ytterst sällan, säger professor Marc Bygdeman vid Kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Solna, som också betonar att det ju ofta inte går att avgöra om en flicka är oskuld, eftersom mödomshinnan kan försvinna av många andra orsaker är samlag.

Oskuldsintygen är ett exempel på den sprängkraft som kombinationen sexualitet och religion ofta har. Men varför upplevs så ofta sexualiteten som något problematiskt inom olika religioner? Det handlar ju inte bara om oskuldsintyg, utan också om synen på till exempel homosexualitet, preventivmedel, äktenskap, aborter, manligt och kvinnligt – listan kan göras lång. Ann Heberlein, forskare i etik vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och författare till den nyutkomna boken ”Den sexuella människan”, berättar om hur man ser på sexualiteten inom olika religioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".