Det perfekta polisförhöret

P1 onsdag 24 mars kl 13.20, repris kl 19.03 och fredag 26 mars kl 01.25.

I veckans program tar vi reda på hur man genomför det perfekta polisförhöret, och så inleder vi en ny serie om deckarlitteratur.

En empatisk förhörsledare får fram mycket mer information i polisförhör än en förhörsledare med en mer dominant attityd. Det visar en ny avhandling i psykologi vid Stockholms universitet. Avhandlingsförfattaren Ulf Holmberg, som till vardags undervisar i psykologi vid Högskolan i Kristianstad, har studerat hur såväl gärningsmän som offer och poliser upplever polisförhören, något han själv har erfarenhet av efter mer än trettio år som polis i Skåne.

Dessutom inleder vi en ny serie om kriminallitteratur med Per Olaisen, som bland mycket annat är ledamot av Svenska Deckarakademien och författare till boken ”Tankar om kriminallitteratur”. Första avsnittet handlar om kritiken av deckarlitteraturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".