Elvis och scoutskjortorna

I veckans program pratar vi bland annat om Elvis första singel och om ny forskning om scoutskjortan.

I år är 50 år sedan Elvis Presley gjorde sin första singel, och därmed också 50 år sedan rocken föddes. Per Erik Brolinson, Elvisexpert och docent i musikvetenskap vid Stockholms universitet, berättar om varför Elvis framför allt är en sådan unik grammofonartist.

I hela världen finns det idag 38 miljoner scouter, 120 000 av dem finns i Sverige. Trots att det är en så pass stor rörelse finns det ganska lite forskning om scouter. En av de få som ägnar sig åt att forska om scouting är Anna Westberg på Lärarhögskolan i Stockholm. Hon har bland annat studerat attityderna till en av scoutrörelsens starkaste symboler, scoutskjortan. Å ena sidan signalerar den en viss militarism och kan kanske uppfattas som lite töntig av många ungdomar, å andra sidan så bidrar den till en identitet och samhörighet bland scouterna. Kanske är det ändå dags att byta ut skjortan mot ett modernare plagg?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".