Proggmusik och restaurangvanor

I veckans program lyssnar vi på den svenska proggmusiken, och så går vi på kinakrog och pizzeria för att prata om svenskarnas restaurangvanor.

Nationalteatern, Blå Tåget, Hoola Bandoola Band - proggmusiken innebar något helt nytt i den svenska populärmusikhistorien. Alla kunde vara med och spela, man sjöng på svenska och man sjöng om politik. Nu har det gått några år och det börjar bli möjligt att få lite perspektiv på det som hände. Det säger David Thyrén, musikvetare vid Stockholms universitet, som forskar om den svenska proggen.

I 150 år har vi svenskar gått på restaurang. Men sättet vi går på restaurang har ändrats genom åren och det har också utbudet av restauranger gjort. Allt fler har numera råd och möjlighet att gå ut och äta någon gång och det har inte minst alla så kallade utländska restauranger bidragit till. Etnologen Anna Burstedt vid Lunds universitet studerar hur våra restaurangvanor skiftar men också hur det kom sig att vi fick utländska restauranger och hur de har ändrats genom åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".