Manlighet inom pojkfotbollen

I säsongens sista program handlar det om bilden av manlighet inom pojkfotbollen, och om den virtuosa jazzvokalisten Billie Holiday.

På måndag gäller det igen - det svenska herrlandslaget i fotboll spelar sin första match i årets EM, och för många svenskar kan sommaren äntligen börja på allvar. Men hur går det till på gräsrotsnivå och bakom kulisserna? Vad är det till exempel för värderingar som förmedlas inom fotbollsrörelsen när unga pojkar ska fostras till stora fotbollsspelare? Under fyra säsonger följde etnologen Jesper Fundberg vid Stockholms universitet ett pojklag i fotboll. Han studerade snacket i omklädningsrummet, vilka normer som fanns och vilka bilder av manlighet som pojkarna i laget förväntades leva upp till.

I vår serie om jazzhistoriens mest betydelsefulla musiker har turen kommit till Billie Holiday.

Under sommaren lämnar vi plats för Ingmar Bergman, Regina Lund och de andra sommarpratarna, men vi är tillbaka igen den 11 augusti!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".