Elitcollege och Evert Taube

Säsongens första Vetenskapsradion Forum besöker en minst sagt annorlunda elitskola i USA, och så berättar vi om ny forskning om Evert Taube.

”Den högre utbildningen skapar studenter som är alltför fokuserade på materiella värden och professionell karriär. Universitetsstuderande saknar erfarenhet av praktiskt arbete, eftersom de fått hela sin utbildning i klassrummet.” Citatet är hämtat från den amerikanen L.L. Nunn, som gjorde sig en förmögenhet inom vattenkraft och gruvdrift i Colorado.För att råda bot på de här bristerna i den högre utbildningen grundade Nunn 1917 en unik, och ännu ganska okänd, högskola - Deep Springs College, i östra Kalifornien. Det är en liten, tvåårig högskola, med bara 26 manliga elever, isolerade mitt ute i den dammtorra Mojaveöknen. Det som utmärker skolan är att den enbart tar in mycket begåvade elever med toppbetyg från gymnasiet, elever som vid sidan av omfattande och krävande studier, också i stor utsträckning själva sköter om antagningen av elever till skolan, anställer och avskedar lärare, å avgör vilka kurser som ska ges. Undervisningen är fri, men eleverna måste arbeta minst tjugo timmar i veckan på skolans ranch, bland annat med att ta hand om djuren.

Evert Taube är märkligt lite utforskad inom musikvetenskapen. Det ska det dock bli ändring på nu. Vetenskapsrådets långsiktiga stöd till ledande forskare har bland annat tilldelats Olle Edström, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet. Under de närmaste åren kommer han att ägna större delen av sin tid åt just Evert Taube.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista