Anne Sumner utanför Tjolöholms slott.

Sveriges sista slott och elithögskolan mitt i öknen

Varför började svenska fabrikörer och brukspatroner att bygga slott runt förra sekelskiftet, och vad får en toppstudent att söka till ett college mitt i öknen där han måste börja dagen med att mjölka korna?

Runt förra sekelskiftet inföll den sista stora slottsbyggnadsperioden i Sverige. Konstvetaren Anne Sumner disputerade i början av sommaren vid Göteborgs universitet med en avhandling om de här slotten, som till stor del byggdes av borgerliga  byggherrar – handelsmän, fabrikörer och brukspatroner. Vi besöker ett av de slotten, Tjolöholm strax utanför Kungsbacka. (Avhandlingen, ”Borgerliga ambitioner och adliga ideal”, finns utgiven på Carlsson Bokförlag.)

I förra veckans program besökte vi en unik och ganska okänd högskola i östra Kalifornien - Deep Springs College, och dit återvänder vi i veckans program. Deep Springs är en liten skola som grundades för snart hundra år sedan av en elkraftsföretagare som ville träna framtidens ledare i praktiskt arbete och demokrati. Eftersom skolan har en ranch med omkring 400 djur krävs det att eleverna arbetar minst tjugo timmar i veckan på ranchen. Vi träffar Max från New York som startar dagen med en mjölkningstur klockan fem på morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista