Föreläsning på Stockholms universitet. (Foto: Erik G Svensson, Pressens Bild.)

Universitetens dolda sidor

Vetenskapsradion Forum handlar den här veckan om universitetens negativa sidor som de flesta talar tyst om - korridorskvaller, oskriva regler och akademiska strider. Dessutom inleder vi en ny serie om historiens mest banbrytande psykologiska experiment.

Nu börjar universiteten så smått dra igång höstterminen med föreläsningar, seminarier, disputationer och konferenser. Men det är med blandade känslor som många forskare och lärare går tillbaka till jobbet, för samtidigt som livet på universitetet på många sätt är en drömtillvaro, så finns det många negativa sidor som man sällan talar högt om. I den nya boken ”Hur blir man klok på universitetet?” ges dock en inblick i denna fördolda värld. Författarna Billy Ehn och Orvar Löfgren är båda professorer i etnologi vid Umeå respektive Lunds universitet, och de skriver om korridorsnack, oskrivna regler och akademiska strider.

Vi inleder också en ny serie. Under fem veckor ska vi få ta del av historiens mest banbrytande psykologiska experiment, och till vår hjälp har vi Peter Juslin, professor i kognitionspsykologi vid Uppsala universitet. Första avsnittet handlar om ett experiment som visade hur långt vi är villiga att gå för att lyda auktoriteter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista