Med lukternas hjälp kan vi nå våra barndomsminnen

Försummade kulturarv och dofter från förr

Veckans program handlar om hur gamla, unika fotbollsplaner försummas som kulturarv, och om hur lukter kan hjälpa oss att minnas vår barndom.

 

Arkeologen Håkan Karlsson är arg. Han har skrivit en stridsskrift som heter Försummat Kulturarv. I den anklagar han myndigheterna för att inte bry sig om den del av kulturarvet som står den vanlige medborgaren närmast, som till exempel fotbollsplaner. Som exempel nämner han tre platser i Göteborg som faktiskt är heliga platser för inte bara Göteborgsfotbollen utan för svensk fotboll överhuvudtaget - Balders Hage, Gårdaplan och Carlsrofältet.    

I måndags gick ju Nobelpriset i medicin till amerikanerna Linda B. Buck och Richard Axel, för deras upptäckter av hur luktsinnet fungerar. Men även i Sverige sker forskning kring luktsinnet. Detta vårt äldsta sinne är bland annat starkt kopplat till grundläggande funktioner som minnen och känslor, något som minnespsykologer vid Stockholms universitet tagit fasta på. Oftast minns vi mest från den period i livet då vi var mellan 15 och 30 år, men med lukternas hjälp kan vi nå våra barndomsminnen, berättar Maria Larsson, docent i psykologi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".