1 av 2
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Den livsfarliga färgen rosa

Programmet är en repris från 28 november.

Färgen rosa är inte en populär färg bland vuxna, den uppfattas ofta som flickig och barnslig. Man att vi tycker så avslöjar en hel del av våra omedvetna värderingar – att vi ratar rosa och förknippar den med barn, kvinnor, kitsch och bögar avslöjar ett slags förakt för det kvinnliga. Det säger socialantropologen och genusforskaren Fanny Ambjörnsson, som i sin nya bok Rosa, den farliga färgen analyserar vårt motstånd mot den färg som mer än någon annan färg har blivit föremål för vår hatkärlek. Hon säger att rosa på fel person i vissa lägen till och med kan vara livsfarligt.

Dessutom handlar det om de svenska torpen. En gång var de fattiga och omoderna bostäder för landsbygdens befolkning, men har idag blivit åtråvärda sommarhus som beskrivs nostalgiskt i tv och tidningar. Kulturgeografen Maja Lagerqvist berättar om hur det svenska torpet har kunnat överleva in i våra dagar.

Programledare är Urban Björstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista