Foto: Pressens Bild

Dödsstraff som hämnd

I veckans program pratar vi om psykologin bakom dödsstraffet, och om digital litteratur, hypertextromaner och berättande i datorspel.

Vad är det i ett samhälle, i en viss kultur, som gör det svårare eller lättare att gå vidare efter svåra våldsbrott? Det är frågor som kulturantropologen Lars Hagborg vid Uppsala universitet brottas med. I sin forskning studerar han dödsstraffen i USA, och ämnet är i allra högsta grad aktuellt - idag inleder nämligen Högsta Domstolen i USA en granskning av om det verkligen är konstitutionsenligt att avrätta mördare som var under 18 år när de begick brotten. Kan en sexton-, sjuttonåring verkligen förstå konsekvenserna av sina handlingar?

Enligt Lars Hagborg närmar sig den svenska synen på brottsoffer, straff och hämnd den syn som ligger till grund för dödsstraffet i USA. Men att involvera brottsoffer i rättsprocessen riskerar att försvåra för anhöriga och offer att komma vidare och lämna brotten bakom sig – precis tvärt emot vad brottsofferorganisationerna strävar efter.

I dagarna disputerade litteraturvetaren Anna Gunder vid Uppsala universitet med en avhandling om digital litteratur och dataspel. Hon har bland annat studerat Michael Joyce roman Afternoon, a story. Det speciella med den boken är att man läser den direkt på datorskärmen, och att man kan klicka sig fram på olika vägar genom boken med så kallad hypertext, ungefär som man klickar sig fram på Internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".