Foto: Robban Andersson, Pressens Bild.

Det nya interaktionssamhället

I veckans Vetenskapsradion Forum undersöker vi några trender i samtiden - övergången från informationssamhället till interaktionssamhället, och de nya flexibla arbetsvillkoren.

Just när vi lärt oss att vi lever i ett informationssamhälle så lanseras ett nytt begrepp. Genom e-post, chatt, sms och telefoni interagerar vi ständigt med människor i vår omgivning - interaktionssamhället har sett dagens ljus! I en ny bok, The Interaction Society, presenteras de första studierna av dagens så kallade interaktionssamhälle. Det är dryga tjugotalet forskare från hela världen som skriver om övergången från informationssamhället till interaktionssamhället, och redaktör för boken är Mikael Wiberg vid institutionen för informatik vid Umeå universitet.

Informationssamhället och interaktionssamhället har också gjort det möjligt för många av oss att arbeta mer flexibelt - med dator och mobiltelefon kan vi jobba nästan var som helst och när som helst. Men den friheten som det innebär kan också bli svår att hantera för många - vi får helt enkelt svårt att sätta gränser. Marika Hanson vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm har i en ny doktorsavhandling undersökt frilansjournalisters och distansarbetande tjänstemäns arbetsvillkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista