Kenyanska blygdförkläden. (Foto: Tony Sandin, Etnografiska museet)

Litterära omklädningsrum och afrikanska blygdförkläden

I veckans program beger vi oss in i litteraturens omklädningsrum, och så rotar vi fram nya föremål på Etnografiska museet i Stockholm.

I en ny bok med titeln ”Omklädningsrum. Könsöverskridanden och rollbyten från Tintomara till Tant Blomma” (Studentlitteratur) skriver åtta litteraturvetare vid Uppsala universitet om hur skönlitteraturen alltid varit en plats för rollspel, omklädningsscener och förvandlingsnummer. De åtta forskarna skriver om varsin författare, från 1830-talets Carl Jonas Love Almqvist fram till våra dagars Kristina Lugn, och vi hör bokens redaktörer Anna Williams och Eva Heggestad.

I andra delen i vår serie om de dolda gömmorna på Etnografiska museet i Stockholm har turen kommit till Afrika, och dagens ciceron är antropologen och Afrikaintendenten Wilhelm Östberg. Han berättar bland annat om kenyanska blygdförkläden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".