Berättandet i TV-åldern

I veckans program tittar vi närmare på hur berättelserna ser ut idag i TV-såpor, reklam och porrfilmer, vi rapporterar om nya rön om kopplingen mellan musik och språk, och så fortsätter vi vår rundvandring på Etnografiska museet i Stockholm.

Berättandet i TV-såpornas, reklamens, dataspelens och pornografins tidsålder har förändrats. Det traditionella västerländska berättandet utmärks ju av att det finns en tydligen början i berättelsen, att det finns en mitt, och kanske framför allt att det finns ett slut som talar om för oss hur vi ska tolka det vi läst eller hört. Men så är det inte längre. I Rederiet likaväl som i porrfilmerna så spelar historierna ingen större roll, och slutet fyller ingen speciell funktion. Det säger Magnus Ullén som är litteraturvetare vid Stockholms universitet. Sedan några år forskar han om hur berättandet ser ut idag, bland annat just utifrån analyser av berättandet i porrfilmer. Han säger att TV-mediet riskerar att göra oss historielösa, till skillnad från det tidigare västerländska berättandet som hjälpte oss att förstå både världen och oss själva.

I den fjärde delen i vår serie om de dolda gömmorna på Etnografiska museet i Stockholm lämnar vi magasinen och går upp i utställningshallen. Turen har kommit till Asien och det handlar bland annat om konsten att tolka eller förstå föremålen på museer.