Livet på en bräda

Skateboard, snowboard, vindsurfing – för många är höjden av lycka att få tillbringa fritiden på en bräda. Vetenskapsradion Forum utforskar brädsportkulturen med dess rebelliska och livsnjutande ideal. Dessutom tar vi reda på vilken roll trädet som symbol har spelat genom historien.

Så här i sportlovstider är det många som tillbringar dagarna på en bräda – vissa åker snowboard i skidbackarna, andra söker sig inomhus till skateboardhallarna. Brädåkandet har blivit en subkultur med ideal som ungdom, frihet och styrka. Det säger Åsa Bäckström som är verksam vid Idrottshögskolan i Stockholm. I fokus för hennes forskning står hur brädåkarna skapar sig en identitet genom sitt brädåkande, och hur de lär sig att bli just brädåkare. Hon säger att brädåkningen förknippas med föreställningar om att vara oberoende, vild och rebellisk – kort sagt en livsnjutande hållning.

I serien om historiens viktigaste symboler har vi kommit fram till tredje platsen. Sven-Eric Liedman, professor i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, berättar om trädet som symbol.