Foto: Pressens Bild.

Svenska pusseldeckare och utbildningar i svenskhet

Veckans program ägnas åt svenska pusseldeckare under kalla krigets dagar, och åt textilprojekt för invandrarkvinnor som visade sig vara fördomsfulla utbildningar i svenskhet.

Under femtiotalet utvecklades detektivromanen, och då framför allt den så kallade pusseldeckaren, i Sverige. Det här var under det kalla krigets dagar, och i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om ”Det kalla krigets berättelser” vid Lunds universitet har litteraturvetaren Sara Kärrholm studerat hur just pusseldeckarna speglade periodens värderingar och strömningar, och hur de besvärjde den allestädes närvarande ondskan och kärnvapenhoten med det goda och rationella detektivarbetet.

Under 1990-talet inrättades i Sverige ett stort antal textilprojekt som riktar sig till invandrarkvinnor i förorten, och vars syfte är att kvinnorna ska integreras i det svenska samhället. Men när etnologen Anna Lundstedt vid Göteborgs universitet började studera de här textilprojekten – och hur de beskrivs i media – så upptäckte hon att de bygger på ett kolonialt tänkande som befäster fördomar om kvinnor och invandrare. Invandrarkvinnorna ska genom de här textilprojekten lära sig de kulturella koder som gäller i Sverige för att på så sätt fostras i en slags ”vit kvinnlighet”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".