Foto: Pressens Bild.

Skarp kritik mot hemlig övervakning

Justitieminister Thomas Bodström får nu allt hårdare kritik för sina förslag om bland annat buggning och datalagring. Kriminologen Janne Flyghed vid Stockholms universitet säger att vi snart lever i ett Stasisamhälle, och han håller Thomas Bodström ansvarig för det. Dessutom pratar vi om Olof Palmes utrikespolitiska idéer.

EU-parlamentet har sagt ja till ett förslag om att lagra uppgifter om vår e-postanvändning och våra telefonsamtal, ett förslag som nu ska godkännas av medlemsländerna. En av de drivande bakom det här förslaget är justitieminister Thomas Bodström, som också har föreslagit att polisen i förebyggande syfte – alltså utan att något brott har begåtts – bland annat ska få göra husrannsakan och avlyssna bostäder och telefoner, så kallad buggning. De här förslagen är bara de senaste i raden av olika åtgärder som många anser börjar bli ett allvarligt hot mot den personliga integriteten. Journalistförbundet, Advokatsamfundet och Justitiekanslern är några av dem som kritiserat Thomas Bodström. En annan är kriminologen Janne Flyghed vid Stockholms universitet, som säger att de här metoderna i stor utsträckning är verkningslösa, och att vi kommer allt närmare ett Stasisamhälle, och han håller justitieminister Thomas Bodström ansvarig för det.

Många förknippar Olof Palme med hans kritik av Vietnamkriget, och minns honom som en politiker starkt engagerad i utrikespolitiska frågor. Trots det har det knappt forskats någonting om Palmes utrikespolitiska idéer, men nu har en ny bok kommit ut. ”Olof Palme och utrikespolitiken” heter den och är skriven av Ann-Marie Ekengren, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".