Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Vetenskapsradion Forum har slutat sändas, men under våren kommer vissa äldre program att sändas i repris och de programmen visas även här.

Våra tips

Här samlar vi tips på böcker, filmer och sajter som redaktionen rekommenderar.

ARKITEKTUR
50-talet
Peter Sundborg gör ett nedslag i 50-talets kvalitativa arkitektur i boken Glimtar av en guldålder utgiven av Länsmuseet Västernorrland 2005.

FILOSOFI
Kitsch
Filosofen Stig Nystrand söker kitschens rötter och tankar om etik och estetik hos bland andra Hermann Broch, Milan Kundera och Ludwig Wittgenstein i boken Den rätta tonen - eller kitsch? Om äkthetskrav i den mellaneuropeiska kulturdebatten runt 1900. Carlssons 2005.

KONST
Dada
Författaren och konstprofessorn Tom Sandqvist har skrivit en ny bok om dadarörelsens ursprung i östra Europa. En fascinerande resa in i det östjudiska Rumänien. Boken heter Dada öst. Signums förlag 2005. (Ges ut på engelska under titeln Dada East på MIT Press 2006.)

Glas
Edvin Öhrström skapade glasobelisken på Sergels torg, och graverade kung Gustaf VI Adolfs porträtt på de gamla enkronorna. Främst var han en nydanande glaskonstnär, och i boken Glasskulptören Edvin Öhrström finns många fina färgbilder av sällan visade glasskulpturer. Författare är konsthistorikern Hugo Palmsköld och boken ges ut på Signums förlag 2006.

Haupt
Lars Ljungström sätter in möbelkonstnären Haupt i ett internationellt sammanhang i den vackra utställningskatalogen Georg Haupt : Gustav III:s hovschatullmakare, som kommer ut på Atlantis förlag 2006.

KULTURHISTORIA
Allmänt
Ett storverk är under utgivning och rekommenderas varmt till den som vill känna sig allmänbildad: Signums svenska kulturhistoria med volymerna Medeltiden, Renässansen och Stormaktstiden. Fem volymer återstår.
Vi tipsar också om Siden av etnologen Eva Bergström och journalisten Peter Öhrlén, som 2006 kommer i fin färgpocket på Natur och Kultur. Det är en innehållsrik bok i litet format om sidenets ursprung och historia i Sverige.

Dans
Historikern Eva-Helen Ulvros guidar roligt och engagerande genom dansens kulturhistoria i boken I dansens och tidens virvlar, utgiven på Historiska Media 2004.

LITTERATUR
Edith Södergran
Idéhistorikern Jan Häll belyser Edith Södergrans sista år och hennes förhållande till antroposofin i Vägen till landet som icke är: En essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner på Atlantis förlag 2006. Artisten Nicolai Dunger tolkar Södergrans dikter på skivan Nicolai Dunger sjunger Edith Södergran, bland annat dikterna Lyckokatt och Landet som icke är.

MUSIK
Kai Gullmar
Radiomannen Bengt Haslum skrev 1982 en liten biografi över Kai Gullmar som heter Jag har en liten melodi. En bok om Kai Gullmar.
Musik- och medieforskaren Johan Fornäs har skrivit en mer allmän översikt över den svenska populärmusikens utveckling som heter Moderna människor. Folkhemmet och jazzen, utgiven på Norstedts förlag 2004.

Kring Mozartjubileet
Musikforskaren Viveca Rozmann-Servatius ger två boktips om Mozart på svenska:

1. Nils-Olof Franzén: Mozart och hans värld. Ny utgåva 2006 på Albert Bonniers förlag.
2. Maynard Solomon: Mozart - ett liv. Bonnier Alba 1995.

En ny, fascinerande bok om Mozarts förhållande till kvinnorna är Mozart’s Women av Jane Glover.

British Library har lagt ut Mozarts musikaliska dagbok med 75 ljudexempel på följande adress http://www.bl.uk/onlinegallery/ttp/ttpbooks.html Där finns även andra intressanta verk i digital form, till exempel teckningar av Leonardo da Vinci och Lewis Carrolls originalmanuskript till Alice i underlandet.

Peterson-Berger
Musikforskaren Henrik Karlsson skriver om Wilhelm Peterson- Bergers verksamhet som musikkritiker och kulturfilosof i boken Det fruktade märket. Wilhelm Peterson-Berger, antisemitismen och antinazismen. Sekel Bokförlag 2005.

Sibelius
Jean Sibelius dagböcker har 2006 getts ut av Fabian Dahlström genom Svenska litteratursällskapet i Finland. Vacker utgåva, rikliga kommentarer och då och då spännande om hans tunga perioder. Den stora biografin är Erik Tawaststjernas i fem volymer på Söderströms förlag, utgivna åren 1991-1997. En omfattande presentation på nätet är hemsidan www.sibelius.fi

PSYKOLOGI

Freudjubiléet
Lars Sjögren berättar om människan Freud i biografin Sigmund Freud. Mannen och verket. Den kom första gången 1989, och i senaste pocketutgåva 1997. En mer kritisk syn på Freud ges av Eric Danielsen i Den okände Freud (Studentlitteratur 2005). Den kan vara svår att hänga med i för den som inte är så påläst. Freuds samlade skrifter ges ut i svensk översättning av Natur och Kultur och är bitvis mycket intressant läsning.

Självhjälpsterapier
Thomas Johansson skärskådar fenomenet Dr. Phil i boken Makeovermani. Om Dr. Phil, plastikkirurgi och illusionen om det perfekta jaget. Natur och Kultur 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".