Personalbostäderna vid Östrandsfabriken i Timrå revs 2002

50-talets arkitektoniska guldålder

P1 måndag 13 februari kl 13.20 samt 14/2 kl 00.35 och 18/2 kl 15.35

Den här veckan åker Forum till Sundsvall och vi fördjupar oss i en arkitekturepok som inte har fått något eget namn.

Skolor, affärer, posthus och fantasifulla bostadsområden. Efterkrigstiden bjöd på ett omfattande byggande i Sverige, och många hus utfördes med stor omsorg och hög kvalitet.

– Perioden 1945-1965 var en arkitektonisk guldålder, som i dag är bortglömd, säger Peter Sundborg, byggnadsantikvarie vid Sundsvalls museum och aktuell med en ny bok om tiden.

– Men i dag hotas också många intressanta miljöer av förfall och rivning, säger han.

Peter Sundborg berättar mer om vad som skiljer 50-talets hus från den äldre funkisen, och tar oss med till både ett nyrestaurerat Folkets hus med konditori och bio (Kusten i Stockvik), ett postkontor med marmorgolv och en ståtlig hovrätt i Sundsvall.

Boken heter Glimtar av en guldålder och är utgiven av Länsmuseet Västernorrland.

Boktips i vår
Signums svenska kulturhistoria ska totalt omfatta åtta band. Hittills har Medeltiden och Renässansen givits ut, och nyligen kom också den tredje volymen som tar upp Stormaktstiden. Lärd och intressant läsning baserad på ny forskning och ett måste för den allmänbildade. Bland annat skriver Eva Österberg om rättsuppfattning och moral, Linda Oja om folktro och häxprocesser och Erik Kjellberg om dans och balett.

Vi tipsar också om Siden av etnologen Eva Bergström och journalisten Peter Öhrlén, som nu kommer i fin färgpocket på Natur och Kultur. Det är en innehållsrik bok i litet format om sidenets ursprung och historia i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".