Stig Strömholm hamnar på femte plats på listan över Sveriges främsta talare

Djupdykning i fablernas värld

P1 måndag 20 februari kl 13.20 samt 21/2 kl 00.35 och 25/2 kl 15.35

Fabler var högsta litterära mode för 300 år sen, och vi reder ut fabelns historia. Dessutom utser vi de främsta retorikerna i Sverige med start den här veckan.

Många minns teveserien ”Fablernas värld”, där snusförnumstiga djur lärde ut trafikvett. En modern version av äldre tiders fabelberättelser, som var en mycket populär genre ända fram till 1800-talet. Det var berättelser där de smarta vann över de dumma. Litteraturvetaren Erik Zillén är Sveriges ende fabelforskare, och letar nu i arkiven efter den svenska fabeltraditionen. Hör om hur Aisopos, La Fontaine, Lenngren och Disney hänger ihop.

Främsta talarna
Vi startar också en ny serie om Sveriges viktigaste retoriker under 1900-talet. Det är valår och den som har talets gåva kan räkna med stor framgång. Men vilka har varit de skickligaste talarna under de senaste hundra åren? Vi gör en topplista med hjälp av Leif Lewin, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet. Först ut på plats nummer fem är juristen och författaren Stig Strömholm.

Har Du ett eget förslag på hur listan borde se ut? Skicka i så fall det till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".